Door Harrie Wielders
In de jaren tussen 1970 en 1980 bezochten diverse muzikanten uit onze contreien jaarlijks de Brassbandkampioenschappen in Londen. Deze werden gehouden in de Royal Albert Hall. Op zaterdag waren hier de Engelse kampioenschappen met een afsluitend concert van de Massed Bands (4 topbrassbands bij elkaar) en op zondag de Europese kampioenschappen. De Limburgse muzikanten die zich hier troffen opperden al jaren het idee om ook in Limburg een brassband van hoog niveau te vormen. Toen Wim Cremers begin 1981 het initiatief nam om diverse muzikanten te benaderen om lid te worden van een nieuw te vormen brassband werd het idee ook werkelijkheid. Op maandag 26 mei 1981 kwamen onderstaande personen bij elkaar voor de eerste bestuursvergadering van Brass Band Limburg.
In de pers was al meteen volop aandacht voor de nieuwe band. In Limburg Actueel verscheen in juni 1981 het volgende artikel:
BRASS BAND LIMBURG
Het beoefenen van blaasmuziek in verenigingsverband gebeurt in Limburg voornamelijk in een harmonie of een fanfare. In Engeland kent men het fenomeen van de brassband. Globaal gesproken betekent dat musiceren met slechts koperen blaasinstrumenten, meestal in een standaardbezetting. De brassband is in het Limburgse muziekwereldje nooit erg populair geworden. Louis Roefs uit Baarlo en Jeu Weijers uit Bocholtz zijn de enige dirigenten die op dit gebied wel eens iets hebben ondernomen. Wim Cremers uit Stein laat ons weten dat enkele brassbandliefhebbers de Brass Band Limburg hebben opgericht. De brassband wordt samengesteld uit gerenommeerde muzikanten uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg. Jean Steutelings wordt de dirigent.
Men zal zich toeleggen op originele Brassbandmuziek van Engelse oorsprong. Hoewel Wim Cremers laat weten dat de bezetting van de band bijna rond is, kunnen geïnteresseerde muzikanten nog lid worden. Vooral althoorn spelers zijn van harte welkom. De Brass Band Limburg wordt lid van de RK Limburgse bond van muziekgezelschappen en gaat ook deelnemen aan bondsconcoursen. In het kader van de promoting van de Brass Band Limburg concerteert zaterdag 18 juni de wereldberoemde James Schepherd Versatile Brass in Stein.
Ook in Engeland was het nieuws van de oprichting van Brass Band Limburg al snel doorgedrongen want in de British Bandsman van 4 juli 1981 stond het volgende korte berichtje:
NEW BAND FORMED IN HOLLAND
A new brass band has been formed in Holland, called Brass Band Limburg. The band is based at Stein. To launch the band, James Schepherd Versatile Brass is to give a concert This will take place on the evening following JSVB’s appearance at the World Music Festival at Kerkrade. The conducter of Brass Band Limburg is Jean Steutelings, a Belgian musician with a military background.
De eerste repetitie
De eerste repetitie van Brass Band Limburg vond plaats op maandag 31 augustus 1981 in de St. Elisabeth feestzaal in Stokkem. Eigenlijk ook wel logisch want we hadden een Belgische dirigent Jean Steuteling en er speelden maar liefst tien Belgische muzikanten mee in de allereerste bezetting van BBL. Daarnaast had Wim Cremers goede contacten met de voorzitter van de plaatselijke harmonie: Walter Voorjans (2e trombonist rechts) dus de zaal was gratis en dat was belangrijk in de eerste jaren (en nu nog steeds) want er was nog niets in kas. Daarom werd ook onze dirigent Jean Steutelings niet betaald; ook hij deed het uit pure liefde voor de Brassbandmuziek.Ondanks het feit dat hij niet betaald kreeg werd er op de repetities niet minder intensief gewerkt’ Jean Steutelings was een heel precieze dirigent. Een onverzorgde aanzet was al voldoende om opnieuw te moeten beginnen, en alle techniek moest precies gespeeld worden.
Naast de eerste kennismaking met de brassbandmuziek maakten de Nederlandse muzikanten ook (vaak en veel) kennis met de Belgische stamineekes. In België was het begrip sluitingstijd nog niet zo doorgedrongen en kon het gebeuren dat we met verschillende muzikanten pas tegen het ochtendgloren richting Nederlandse grens trokken. Over deze nachtelijke tochten doet een prachtige anekdote de ronde.
Diverse muzikanten van Brass Band Limburg waren na de repetitie met trombonist Walter Voorjans op stap gegaan in Stokkem. Op een gegeven moment besloot men om op zoek te gaan naar vertier in een andere bar. Er was echter een probleem …..iedereen had al zoveel pintjes genuttigd dat het eigenlijk niet meer verantwoord was om met de auto te rijden. Walter Voorjans had echter een prachtige oplossing hiervoor. Hij was namelijk naast voorzitter van de plaatselijke harmonie, ook meubelhandelaar en de plaatselijke begrafenisondernemer. In die hoedanigheid had hij een prachtige begrafenisauto, helemaal compleet met antieke lantaarns op het dak van de auto en passende gordijntjes erin. Met deze auto zouden we volgens Walter zonder gevaar naar een volgende bar te kunnen rijden. Iedereen klom achter in de begrafenisauto en Walter zei: “Als we nu de gordijnen dicht doen en de lantaarns aan zal geen enkele gendarme het in zijn hoofd halen om mij aan te houden”. Zo gezegd, zo gedaan en al liggend werden de muzikanten naar de volgende bar vervoerd. Bij mijn weten heeft ook iedereen de wagen weer levend verlaten.”
Voordat de eerste repetitie begon had Brass Band Limburg al laten zien dat ze op organisatorisch gebied ook heel wat in hun mars hadden. Op 18 juli 1981 organiseerde men namelijk een galaconcert met niemand minder dan de legendarische “James Shepherd Versatile Brass”.